ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ

ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ.

I) ΠΑΡΑΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΥΣΗΣ

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ ΣΤΟΧΕΙΑ: Ι) ΑΚΑΥΣΤΟΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ (HC), II) ΜΟΝΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ (CO) KAI III) ΟΞΕΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΖΩΤΟΥ (NO, NO2 & N2O). ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΡΙΑ, ΣΤΑ ΚΑΥΣΑΕΡΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ TΟΥ ΘΕΙΟΥ (SO2), ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟ ΚΑΥΣΙΜΟ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΚΑΠΝΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΠΥΡΟΚΟΛΥΣΗ ΤΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΤΟΥ ΚΑΥΣΙΜΟΥ Η ΑΠΟ ΚΑΥΣΗ ΤΟΥ ΛΙΠΑΝΤΙΚΟΥ. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ”ΡΥΠΟΙ” ΚΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΔΕΝΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΤΟΥΣ.

 

II) Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΥΤΗ

Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ”ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ” ΤΩΝ ΚΑΥΣΑΕΡΙΩΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΜΑΣ ΤΡΙΟΔΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ. Ο ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΠΡΟΟΡΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΚΥΡΙΟΥΣ ΡΥΠΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΒΕΝΖΙΝΟΚΙΝΗΤΗΡΩΝ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΥΣ ΑΚΑΥΣΤΟΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ, ΤΟ ΜΟΝΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΞΕΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΖΩΤΟΥ. Ο ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΟΣ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΞΑΓΩΓΗΣ, ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΤΑ ΚΑΥΣΑΕΡΙΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΠΡΙΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΟΥΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Ο ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΕΝΑ ΠΥΚΝΟ ΠΛΕΓΜΑ ΑΠΟ ΚΕΡΑΜΙΚΟ (Η ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ) ΥΛΙΚΟ.

 

ΠΑΝΩ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΡΩΣΗ ΑΠΟ ΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΓΙΛΙΟΥ (Al2O3) MAZI ME ΡΟΔΙΟ, ΠΑΛΛΑΔΙΟ, ΠΛΑΤΙΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΥΓΕΝΗ ΜΕΤΑΛΛΑ. ΑΥΤΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΔΡΟΥΝ ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΑ, ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΝΟΝΤΑΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ”ΤΕΛΕΙΑΣ ΚΑΥΣΗΣ”. ΕΤΣΙ, ΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΥΤΗ ΤΑ ΟΞΕΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΖΩΤΟΥ ΑΝΑΓΑΓΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΑΖΩΤΟ ΚΑΙ ΟΞΥΓΟΝΟ, ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΟΥ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΟΞΕΙΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΜΟΝΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΚΑΥΣΤΟΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ, ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΕ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΚΑΙ ΝΕΡΟ. ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ, ΤΟ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΡΥΠΩΝ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΕΚΠΕΜΠΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΟΝΟ CO2 ΚΑΙ H2O.

 

III) ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΛΥΤΩΝ

ΟΙ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ ΔΙΑΧΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΑΜΙΚΟΥΣ. Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΓΚΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Ο ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΕΧΕΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΟΓΚΟ, ΜΕΣΩ ΑΥΤΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ BACKPRESSURE ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ.

ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΑΣ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΜΙΑ ΠΛΗΘΩΡΑ ΚΑΤΑΛΥΤΩΝ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ. ΕΙΤΕ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΝΟΡΜΑΛ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΤΕ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΑΣ.

loading